hits

november 2015

Julebord - en todelt affære

Vi nærmer oss desember. Tiden der butikkene er fulle av julevarer, gatene er fulle av julelys og nordmenn er fulle av alkohol. Det er tiden for julebord over det ganske land.

Jeg skal innrømme at jeg har delte meninger når det gjelder julebord. Jeg syns det er fryktelig morsomt når du selv er med på det. Det er gøy når du klarer å samle hele vennegjengen til et sjøslag av dimensjoner, eller når du ser folk du sjelden drikker med bøtte ned øl og akevitt.

Det er gøy å spise god mat, snakke «seriøst» med venner eller kolleger og riste løs på dansegulvet. Og det er gøy å se folk du omtrent aldri har sett røre en øl bli ordentlig gladfulle.

På mange måter er julebord ganske forutsigbart. Du opplever jo samtlige fylleklisjeer i boka.

  • Det er alltid en som drikker for mye og begynner å fortelle hva han «virkelig mener» om folk.
  • Det er alltid to jenter som jobber på forskjellige avdelinger som «finner hverandre» og sverger på at de skal være mer sammen på jobb framover, noe som naturligvis aldri skjer.
  • Det er alltid en jævla idiot som tar slipset rundt hodet og tror han er moromann etter at klokka har bikket ett.
  • Det er også dansing, helt hinsides varianter av dansing.
  • Og det er flørting. Åpenlys og ofte pinlig flørting - blant folk som ikke burde flørtet. Enten på grunn av sivilstatus eller på grunn av at de har null peiling på hva de driver med.

Alt dette mens man gladsmigrer med sin nærmeste mellomleder i et desperat forsøk på å sikre seg flere drikkebonger.

Dette er egentlig ustyrtelig festlig å observere, så lenge man selv klarer å holde alkoholnivået på et noenlunde akseptabelt nivå og dermed unngår å gjøre noe som blir «snakkisen» i dagene etterpå.

Men om man selv drikker for mye - noe som jo fort skjer på julebord - så er det gjerne ikke like gøy. Det er ikke få som har våknet med en solid dose fylleangst etter å ha gjort noe de helst ikke burde ha gjort på gårsdagens julebord.

Følg meg gjerne på Instagram: oscarvalleblogg

I det store og det hele er imidlertid julebord en morsom affære - ofte pinlig morsomt, men fortsatt morsomt - når dette skjer i ditt miljø og du er til stede.

Men andres julebord, derimot ... det er et helvete.

Det vrenger seg inne i meg når jeg ser en brautende, dresskledd guttegjeng i akevitt-rus komme valsende inn på et utested.

Julebord begynner jo gjerne tidlig på kvelden, og det er ikke akkurat mangel på alkohol. De som har vært på julebord er derfor alltid tre-fire hakk over alle andre når de kommer på byen.

Og i den tilstanden er man slitsom. Uansett. Man danser med hele kroppen uten noen hensyn til de rundt seg. Man skriker til sidemannen selv om musikken ikke er mye høyere enn på enhver kaffesjappe. I tillegg dulter man borti folk og søler.

Det er ikke et ukjent syn at en overivrig dude skal imponere og bestiller et halvt barskap for så å søle ut brorparten av innholdet på vei bort til kollegene sine.

Generelt er de fleste på julebord en gjeng med amatører. Julebord inneholder stort sett enten folk som ofte er ute eller folk som sjelden eller aldri er ute.

Det virker som mange av de sistnevnte bruker julebordet som sin sjanse til å drikke seg snydens uten at det skal få konsekvenser. Og den sjansen benytter de seg av, for å si det mildt. Ofte er det fryktelig flaut å se på.

De blir gjerne aller fullest, utrolig høylytte og sier de flaueste ting til folk de ikke burde si ting til. De blir på mange måter 18-åringer igjen.

Man har jo hørt historier om godt voksne mennesker som spyr utover langbordet og folk som er gift på hver sin kant som har seg med hverandre i nærmeste bøttekott. Alt av kutyme går på mange måter rett ut av vinduet.

Misforstå meg rett, jeg forstår jo at folk vil utnytte den kvelden i året der de får fri fra unger, ektefeller og det som er. Det er jo bra at de har det gøy, men man trenger ikke å ha styrtet fire akevitt-shots og tre glass med rødvin før klokken har passert 19.

Men jeg har som sagt et delt syn på dette. Jeg syns det bare er morsomt å se folk jeg sjelden drikker med bli ordentlig fulle. Da kan du lene deg tilbake og observere showet. Men når man møter disse overdrita juleborddeltakerne på byen, er det fryktelig slitsomt.  

For meg er altså julebordsesongen todelt. Å dra på byen i julebordsesongen, uten å være på julebord, kan ofte være en prøvelse. Da observerer du denne bøtteballeten med en haug av amatører og mennesker som er snydens ut av en annen verden. Når man selv er en del av kalaset, for eksempel i den brautende, akevitt-dunstende guttegjengen, så er det imidlertid ordentlig moro.

Derfor gleder jeg meg alltid til julebordsesongen, selv om det har sine negative sider. Man er garantert noen bra kvelder. Og jeg syns jo det viktig at man av og til tar en fest med de man ofte omgås med i andre settinger eller de man sjelden ser. Jeg syns det er kult at en slik tradisjon finnes i Norge. Men at det er en 50/50-affære, syns jeg ikke det noe tvil om.

Følg meg gjerne på Facebook her:

  

Like gøy hver gang.

A photo posted by Oscar Valle (@oscarvalleblogg) on

5 ting jeg aldri gjør når jeg sjekker opp noen


Som jeg har skrevet tidligere, er det viktig å finne sin egen en stil når du skal sjekke opp noen. Du må gjøre det som passer din personlighet, og presentere deg fra din beste side.

Det er imidlertid noen ting du bør gjøre og ting du ikke bør gjøre. Det er for eksempel alltid lurt å være høflig, vise interessere for den du snakker med og være i godt humør.

Det er også visse ting du bør la være å gjøre. I dette innlegget har jeg samlet fem ting jeg unngår å gjøre når jeg sjekker opp noen. Jeg mener dette også er ting du ikke bør gjøre. Jeg har imidlertid ikke tatt med de åpenbare tingene som å klå, være frekk og slike ting. Det sier seg jo selv. 

1. Spanderer
Dette er det flere grunner til. Det er imidlertid helt i startfasen denne regelen i hovedsak gjelder. Har du snakket en stund med dama og det er god tone, så er det jo naturlig å rive i en drink. Men jeg bruker aldri spandering som en åpning eller som en måte å «holde» på dama. Og hvis dama spør om en drink, er det en klar «deal breaker» for meg

2. Spør om jenta har type
Dette handler mye om at jeg, som jeg har nevnt tidligere, ikke vil at det skal komme klart fram at jeg prøver å sjekke dem opp. Hvis ditt andre eller tredje spørsmål er om jenta har type eller om hun er singel, så er det liksom ikke noen tvil om hva du er ute etter. Man kan uansett som oftest få en indikasjon på om hun er opptatt eller ikke hvis man spør om ting. For eksempel hvem hun er med, om det er en spesiell anledning, hvor hun bor, hvem hun bor med også videre. Hvis hun har kjæreste, vil hun gjerne lirke inn en setning om det når hun svarer på slike spørsmål.

3. Snakker om alvorlige ting
Jeg har sjelden en plan om hva jeg skal snakke om når jeg går bort til en jente. Jeg pleier å starte med noen standardspørsmål og heller ta ting på sparket derfra.

Jeg syns det er gøy å snakke om alt og ingenting. For eksempel hvis man starter med noe kjedelig som hva man jobber med, så plutselig er man i en intens diskusjon om det var sannsynlig at Simba -  som hadde levd på larver og bodd i en fredelig jungel nesten hele livet - klarte å slå den rutinerte Scar i slåsskampen på slutten av Løvenes Konge. Simba tapte jo mot Nala, liksom.

Følg gjerne Oscar Valle på instagram: oscarvalleblogg

Men uansett, jeg prøver å ha en lett og morsom tone med et veldig bredt spekter av samtaleemner. Det er imidlertid noen gutter som snakker om «tunge» ting. Som at man ble avvist av den man var forelsket i eller hvor lei seg man var da bestemoren døde.

Jeg mistenker at gutter snakker om dette fordi de har fått det for seg at jenter liker gutter med mye følelser. Og det kan sikkert stemme i visse tilfeller, men jeg mener det ikke er den siden man bør vise fram når man prøver å sjekke opp noen. Jenter vil snakke med noen som er morsomme og interessante når de er ute, ikke en som drar ned stemninga.

4. Snakker om økonomi
Dette vet jeg mange jenter syns er en stor turn-off. Du må gjerne ha en bra jobb og tjene godt, men ikke skryt av det - i hvert fall ikke uoppfordret. De finnes nemlig menn som sier noe som: «Ja, drinken er veldig god. Pleier å kjøpe mange av dem. Jeg er aksjemegler, skjønner du. Tjener over en mill. i året». Javel, kreds til deg, men du framstår som en riksdouche av dimensjoner. Det er utrolig lite sjarmerende å høre på noen som skryter av hvor mye de tjener - eller andre ting om seg selv, for den saks skyld - og det er kanskje bare disse jentene det fungerer på.

5. Spør jenta om jeg kan kysse henne
Jeg har aldri skjønt meg på menn som spør damene om det. «Kan jeg kysse deg?» eller «Hva gjør du hvis jeg kysser deg nå?». Hvis du stiller slike spørsmål, så har du i mine øyne ikke klart å lese signalene. Jeg syns også det er en veik tilnærming. Vær litt mann og ta kontroll over situasjonen. Jeg sier ikke at du skal bykse fram og håpe at du treffer leppene hennes. Men hvis du flytter kroppen din nærmere henne, kan du se hvordan hun reagerer og agere ut ifra det. Hvis du ser at hun ikke har noe imot at du kommer nærmere, så er det selvfølgelig positivt. Og når du først skal prøve å kysse henne, er ikke den 90-10-varianten som Will Smith forteller om i filmen Hitch en dum måte å gjøre det på.

Se flere sjekketips: 
#1 - Tilnærmingsdelen
#2 - Den første kontakten
#3 - Generelle tips
#4 - Avslutningen
#5 - Hva du gjør når du tror ingen ser
#6 - Når du vet at en dame er interessert

Hva mener du? Er det sannsynlig at Simba klarte å slå Scar?