hits

april 2017

6 ting sjarmerende mennesker gjør

Happy young woman with glass of martini looking at camera

Nylig kom jeg over en artikkel med tittelen «10 habits of genuinely charming people». Den handlet, som tittelen jo tilsier, om hvilke om personlighetstrekk som kjennetegner sjarmerende mennesker.

Artikkelen var publisert på Linkedin, og ga hovedsakelig tips om hvordan man skal framstå sjarmerende i en jobbrelatert situasjon. Da jeg leste den, slo det meg imidlertid at mye av dette også gjelder når man snakker med mennesker på byen.

Det er jo ikke noen hemmelighet det lønner seg å være sjarmerende hvis man for eksempel skal sjekke opp noen. Det er nok av eksempler på menn som har «sjekket oppover» fordi de har sjarm og en tiltrekkende personlighet. 

Les også: Slik sjekker damer opp menn

Er man genuint sjarmerende, vil man også bli likt av mange - som for eksempel vennene til den du prøver å sjekke opp - noe som jo også er fordelaktig.

Derfor har jeg tatt utgangspunkt i artikkelen og videreformidler 6 ting sjarmerende mennesker gjør, som også kan fungere som gode tips om du ønsker å framstå som sjarmerende når du snakker med folk på byen.

1. De er villige til å vise litt svakhet
Sjarmerende mennesker prøver ikke alltid å vinne. For noen er det viktig å vise at deres liv er «bedre» enn andres. De vil gjerne snakke om sin dyre leilighet, sin imponerende utdanning i utlandet eller at de tjener sykt bra.

I møte med slike mennesker, trenger du ikke å prøve å toppe det den andre sier. Hvis du møter noen på byen som for eksempel snakker om at de tjener så og så mye, så kan du svare:

«Jøss, det er imponerende. Da skjønner jeg godt at du er ute. Selv måtte jeg tømme det jeg har av sparegriser for at jeg kunne dra ut».

Les også: Å vise at man bruker penger er ikke kult, det er harry

Det siste trenger ikke engang å være sant, men sjarmerende mennesker vil noen ganger til og med spille seg selv ned. De har selvtillit nok til å vise litt svakhet, og vil derfor heller gi komplimenter enn å prøve å toppe personen som er på skryteferd.

Og jeg kan garantere at oppegående jenter syns det er mye mer sjarmerende med en ydmyk gutt enn en som er nødt til å skryte.

2. De viser at de setter pris på å være involvert i samtalen
Sjarmerende mennesker ser folk i øynene. De smiler når den de snakker med smiler og nikker når den andre gjør det. Med enkle metoder etterligner de atferden fordi de har fullt fokus på hva den andre sier. Denne formen for tilbakemelding hjelper to mennesker å knytte et bånd, og egenskapen til å knytte bånd er hele essensen med sjarm, står det i artikkelen.

3. De er gode til å stille spørsmål
Sjarmerende mennesker er dyktige til å få folk til å snakke om seg selv. De stiller åpne spørsmål som gjør at det blir lett å holde en interessant samtale.

Snakker du med en dame, er dette viktig. Man må vise interesse og faktisk høre på hva hun har å si. Jeg har sjelden en plan om hva jeg skal snakke med en dame om. Som nevnt før, pleier jeg å stille noen «kjedelige» spørsmål i starten og ta det derfra. Og det er i oppfølgningen det da lønner seg å stille åpne spørsmål som får henne til å snakke.

Les også: Det verste spørsmålet du kan få på byen

Spør du hva hun studerer, så kan du i stedet for å følge det opp med det vanlige «trives du?» spørre hvorfor hun valgte det studiet eller hva hun liker med det. Og hvis du skulle komme til å stille et ja/nei-spørsmål, kan du følge opp med «hvorfor det?», «på hvilken måte?» eller «hva syns du om det?».

Når du genuint vil vite hva den andre tenker, åpner vedkommende seg som oftest overraskende mye. Når de også ser at du er interessert i hva som blir sagt (se punkt to), vil de vil føle seg som den mest interessante personen i verden, og de vil like deg fordi du fikk dem til å føle slik. 

4. De kommer alltid godt ut av «kelner-testen»
Sjarmerende mennesker behandler folk lik, og har respekt for alle de møter. De er ikke snille mot deg, så plutselig frekke og uhøflige mot bartenderen. 

5. De har selvironi
Sjarmerende mennesker har ikke noe imot å se litt dumme ut eller snakke om ting de ikke har noe særlig greie på. Hvis du virkelig tar eierskap til svakhetene dine, vil ikke folk respektere deg mindre av den grunn - snarere tvert imot. Hvis du har selvironi vil folk le med deg, ikke av deg. Det vil også føre til at den du snakker med føler at de kan senke skuldrene og samtalen blir mer avslappet.

6. De er gode med detaljer
I Linkedin-artikkelen gjelder dette punktet hovedsakelig navn, men av egen erfaring vet jeg jo at det kan være vanskelig å huske navn når man har drukket litt - spesielt hvis man har hilst på 13 personer på et vorspiel, for eksempel.

Men hvis man klarer, lønner det seg å huske andre detaljer. Snakker man med en dame, bør man som nevnt være interessert i det hun har å si. Hvis man ved et senere tidspunkt i samtalen klarer å referere til noe hun har sagt tidligere, vil det være det hun legger merke til (se eksempel i dette innlegget).

Som det står i artikkelen, får det oss til å føle bedre når noen husker selv små detaljer vi har fortalt dem.

Sjekk gjerne også disse tipsene: 
#1 - Tilnærmingsdelen
#2 - Den første kontakten
#3 - Generelle tips
#4 - Avslutningen