hits

Nyttårsaften er ofte skuffende - slik unngår du at den blir det

31.12.2015 - 13:53 Én kommentar

Mitt forrige innlegg handlet om det som, i mine øyne, er et av årets høydepunkt. Dette innlegget skal imidlertid handle om det som har en tendens til å bli årets store skuffelse, nemlig nyttårsaften.

Nyttårsaften er jo en kveld der det er opplest og vedtatt at man skal feire. Man skal ringe inn det nye året, og helst i et festlig lag med gode venner.

Det er så høye forventninger til nyttårsaften, mye på grunn av at det er en av få dager i året der «alle» feirer. Og når forventningene er høye, blir skuffelsen bare større hvis kvelden blir mislykket - noe nyttårsaften har en tendens til å bli.

Jennifer Lawrence sa det fint da hun snakket om nyttårsaften nylig: «Everyone's chasing a good time and it's always a disappointment».

Det skal sies at nyttårsaften ikke alltid blir en skuffelse. Har man et opplegg for hele kvelden klart, der det ikke er noe usikkerhet, så kan kvelden bli virkelig bra.

Følg meg gjerne på Facebook her!

Jeg har for eksempel feiret nyttårsaften i utlandet noen ganger. Da har vi hatt alt klart med middag på restaurant og så bord på et utested, noe som er en veldig fin helaften.

Men jeg har også hatt nyttårsaften i Norge som har vært helt krise. Når julegaveshopping, julebord og andre ting har gjort at nyttårsaften er blitt litt glemt. Så er det en venn som 18. desember spør: «Hva skjer på nyttårsaften, egentlig?». Da blir det sjelden en innertier.

Disse forventningene om at nyttårsaften skal være noe spesielt, gjør at man ikke har lyst til bare ta seg en bytur heller. Det gjør man jo «hele tiden» resten av året, og det virker ikke som en spesiell anledning når du ringer inn det nye året på stamstedet på Youngstorget.

I tillegg vil man jo være godt plassert et sted når klokken passerer midnatt. Hvis man drar på byen kan man risikerer å vandre fra sted til sted fordi køene er for lange eller stedene er fulle. Og plutselig står man i kø et sted når klokka blir tolv, noe som ikke akkurat er optimalt.

Mange foretrekker heller å være på en hjemmefest på nyttårsaften. Det er imidlertid ikke like lett å få til etter man har passert en viss alder. Folk bor jo gjerne i leiligheter eller på andre tettbebygde steder der det ikke er veldig populært å ha en høylytt fest til langt på natt.

I tillegg kvier folk seg for å ha fest på nyttårsaften fordi de mest sannsynlig kommer til å nedrent av henvendelser fra folk som ikke har noe sted å være og lurer på om de kan komme.

De har også kanskje dårlige minner fra tenårene da ryktene om en nyttårsfest ble spredd og huset ble mye fullere enn det som var planen.

Nyttårsaften pleier altså ofte å bli en nedtur. En middag hjemme hos noen klarer man alltids å oppdrive - noe som jo er hyggelig - men hvis man etter det har forventninger til en kanonkveld, kan man fort bli skuffet hvis man ikke har noen konkrete, skuddsikre planer.

Skal man være sikker på at nyttårsaften ikke blir en nedtur, bør man være tidlig ute med å planlegge. Det sier seg kanskje selv, men alle vet at november og desember er veldig travle måneder, der det for de fleste er andre ting enn nyttårsaften som står i fokus. Det optimale er å ha alt klart i løpet av oktober.

Mitt beste råd er å reise bort, gjerne til utlandet. Man trenger egentlig ikke å dra lenger enn til Sverige eller Danmark. Det handler mest om at man kommer seg bort og gjør noe man ikke gjør alle andre helger i året.

Så bør man selvfølgelig planlegge litt. Når vi har vært i utlandet, har vi søkt rundt på nettet og funnet en fin restaurant og et bra utested.

Dermed består nyttårsaften av et bedre måltid med noe godt i glasset, før vi drar videre til et utested der vi har kjøpt bord slik at vi slipper å stå i kø, har et eget, avgrenset område og alt det andre som følger med når man kjøper bord.

Og det er ikke noe krise å runde midnatt på et utested når du gjør det på et avgrenset område med gode venner. Det er rett og slett helt prima.

Også i Norge bør man planlegge i god tid på forhånd for at kvelden skal bli vellykket. Dette året blir første gang jeg feirer nyttårsaften på byen i Norge, men i år er jeg faktisk optimistisk.

Vi har nemlig opplegget med middag og utested klart. Dermed er det ingen usikkerhet knyttet til kvelden, slik at man kan slappe av og bare nyte feiringen.

Hvis man imidlertid fortsatt er usikker på hva kvelden vil bringe, er mitt råd å senke forventningsnivået til det absolutt laveste. Ikke bli skuffet hvis det blir til at middagsselskapet blir festen eller hvis man ikke får et nyttårskyss.

Det er bare én kveld, og i 2016 er mulighetene uendelige.

Godt nyttår!

Én kommentar

Lagertha

31.12.2015 kl.16:48

Jeg pleide ofte å sitte alene på nyttårsaften, men etter kl. 24 kom det alltid menn til meg. Jeg skal imidlertid aldri holde en nyttårsfest igjen. Jeg har ennå ikke hørt fra de jeg hadde fest for da jeg bodde like ved Frognerparken for noen år siden. Da kom det også en mann til meg etter kl. 24....mens mine venninner ikke fikk noen.

Skriv en ny kommentar