hits

Å dra ut i romjulen - en kjempetradisjon

25.12.2015 - 12:31 11 kommentarer

Når man passerer en viss alder, skjønner man at desember er en måned preget av mye alkohol. Det er julebord, sammenkomster med venner og andre julearrangementer.

I min familie har selve julen aldri vært preget av mye alkohol. Ja, det har blitt drukket øl, vin, akevitt og andre ting som hører med, men det har blitt gjort med måte. I vår familie har ikke folk drukket seg snydens på juleaften eller i dagene før og etter, selv etter at barna ble voksne.  

Og det er helt fint. Julen er en tid man skal tilbringe med familien og man ikke drikke seg dritings de dagene. Det er mer lov i dagene som følger julaften.

Etter å ha passert en viss alder, blir det nemlig en tradisjon for mange vennegjenger å samles for en bytur i romjulen.

Denne tradisjonen oppstår gjerne etter at en eller flere i vennegjengen har begynt på studier eller jobb i en annen by enn hjembyen. Og når alle er hjemme for å feire jul, benyttes anledningen til å ta en fest med venner man ikke får se så ofte lenger.

Følg meg gjerne på Instagram: oscarvalleblogg

Veldig mange velger å gjøre dette 2. juledag. I min vennegjeng har vi de siste årene dratt ut 1. juledag. Hvilken dag man velger, er imidlertid ikke så viktig. Poenget er at det er moro.

Det skal sies at julaften antakeligvis ikke er dagen man bør legge byturen til. Et par kompiser prøvde å dra ut etter familieselskapet på julaften for noen år siden, og det var ikke noen suksess. Byen var helt død, naturlig nok.

I romjulen er det imidlertid mer liv. Jeg syns faktisk romjulsbyturen er blant de beste gjennom hele året. Mye av grunnen er nettopp det at man møter mange kjente. Og man kan nesten garantere at de man møter er fra hjembyen. 

Som Oslo-gutt tvers gjennom, så syns jeg det er deilig å ha en bytur uten alle innflytterne - de er jo gjerne hjemme for julen. Det har også flere jeg kjenner sagt. Ikke at vi har noe imot innflyttere, men litt patriotisk er man jo. Det er litt digg å bare møte Oslo-folk så man kan rappe «Nilsen» og hylle St. Hallvard.

Det virker i det hele tatt som det er flere kjentfolk enn vanlig på byen i romjulen - nettopp fordi det ikke er så mange innflyttere ute og det er andre vennegjenger som har samme opplegg. 

En annen viktig grunn er at alle er i knallhumør - litt som på denne fantastiske dagen.

Det virker som det er en felles enighet om at det er hyggelig med julemat og prat med familie, men nå er det nok. Nå er alt julestresset over, og det er på tide å slå seg løs og ha det gøy med gode venner. Dermed er det smil, latter og glade mennesker så langt øyet kan se.

 Det er vel heller ingen byturer der small-talken går lettere. Det er egentlig bare å forberede disse spørsmålene først som sist:

«Hatt en bra jul, da?»
«Hvor feiret du?»
«Hva spiser dere der?»
«Fornøyd med gavene, da?»

Så kan svarene på de spørsmålene oppsummeres slik: «Ja, jeg er fornøyd. Men det er liksom ikke gavene som er det viktigste lenger. Nå setter jeg mer pris på maten og det å ha det hyggelig med familien».

Så tar man en shot, gir hverandre en klem, kommuniserer hvor hyggelig det var å sees igjen, før man går tilbake til vennene sine og eventuelt møtes igjen på dansegulvet eller på do. Topp stemning. 

Det er også interessant å se bekledningen folk har valgt. Noen kommer praktisk talt rett fra familieselskap og stepper opp i dressen, mens andre har fått helt mark av å pynte seg og stiller opp i noe betraktelig mer behagelig. Og det har alle forståelse for, så man er uansett ikke over- eller underdressed.

Jeg mener altså romjulsbyturen er blant årets beste. Det er kombinasjonen av å møte mange kjente, at man endelig er ferdig med alt julemaset og at det fører til at folk er i knallhumør, som gjør at det alltid blir en morsom kveld.

Det er kanskje ikke den mest tradisjonelle juletradisjonen - hvis man kan si det sånn - men definitivt en av de mest morsomme. I år er jo 1. juledag på en fredag og 2. julebord på en lørdag. Det kan bli ordentlig moro.

Følg meg på Facebook ved å trykke på denne knappen

 

11 kommentarer

Frank

25.12.2015 kl.22:18

Idiot

Ødegaard

26.12.2015 kl.00:15

Det var ikke så snilt sagt Mr.Frank :) Smil, det er jul.

Larsen

26.12.2015 kl.00:32

Takk for et totalt uinteressant innlegg om ting alle vet fra før. Det var som å lese noens beskrivesle av hvordan man spiser en matpakke

taco123

26.12.2015 kl.00:40

Men å lese hele dritten Larsen, det kunne du, og så kommentere i tillegg da gitt, jøsses

26.12.2015 kl.01:59

Finnes det virkelig ikke mer i folk enn dette.... er det rart selvfies og andre egotripper er høydepunkter i hverdagen til så alt for mange...

Karin

26.12.2015 kl.14:02

Fin blogg, leser den innimellom! Utrolig mye unødvendig møkk i kommentarfeltet vil jeg si:/

26.12.2015 kl.14:07

Bevare meg vel for et forfinet rasshøl!!

27.12.2015 kl.04:52

Stakkars søringer, ikke har de baller, når de snakker foregår dette i falsett, "iiik iiiik jeg brakk en negl", aldri har de slått inn en spiker, de ringer håndtverker for å henge opp bilder på veggen, de går med pastell rosa og pastell blå, bruker brunkrem i ansiktet, det kan jaggu ikke være lett å være gutt og søring - de ser jo ut som Jan Thomas alle mann.

Nordlending

27.12.2015 kl.13:38

"Så tar man en shot,gir hverandre en klem".

Hvilken menn klemmer hverandre??

Oscar Valle

27.12.2015 kl.15:28

Karin: Takk skal du ha!

Oscar Valle

27.12.2015 kl.15:29

Nordlending: Veldig mange.

Skriv en ny kommentar