hits

Julebord - en todelt affære

21.11.2015 - 16:38 Én kommentar

Vi nærmer oss desember. Tiden der butikkene er fulle av julevarer, gatene er fulle av julelys og nordmenn er fulle av alkohol. Det er tiden for julebord over det ganske land.

Jeg skal innrømme at jeg har delte meninger når det gjelder julebord. Jeg syns det er fryktelig morsomt når du selv er med på det. Det er gøy når du klarer å samle hele vennegjengen til et sjøslag av dimensjoner, eller når du ser folk du sjelden drikker med bøtte ned øl og akevitt.

Det er gøy å spise god mat, snakke «seriøst» med venner eller kolleger og riste løs på dansegulvet. Og det er gøy å se folk du omtrent aldri har sett røre en øl bli ordentlig gladfulle.

På mange måter er julebord ganske forutsigbart. Du opplever jo samtlige fylleklisjeer i boka.

  • Det er alltid en som drikker for mye og begynner å fortelle hva han «virkelig mener» om folk.
  • Det er alltid to jenter som jobber på forskjellige avdelinger som «finner hverandre» og sverger på at de skal være mer sammen på jobb framover, noe som naturligvis aldri skjer.
  • Det er alltid en jævla idiot som tar slipset rundt hodet og tror han er moromann etter at klokka har bikket ett.
  • Det er også dansing, helt hinsides varianter av dansing.
  • Og det er flørting. Åpenlys og ofte pinlig flørting - blant folk som ikke burde flørtet. Enten på grunn av sivilstatus eller på grunn av at de har null peiling på hva de driver med.

Alt dette mens man gladsmigrer med sin nærmeste mellomleder i et desperat forsøk på å sikre seg flere drikkebonger.

Dette er egentlig ustyrtelig festlig å observere, så lenge man selv klarer å holde alkoholnivået på et noenlunde akseptabelt nivå og dermed unngår å gjøre noe som blir «snakkisen» i dagene etterpå.

Men om man selv drikker for mye - noe som jo fort skjer på julebord - så er det gjerne ikke like gøy. Det er ikke få som har våknet med en solid dose fylleangst etter å ha gjort noe de helst ikke burde ha gjort på gårsdagens julebord.

Følg meg gjerne på Instagram: oscarvalleblogg

I det store og det hele er imidlertid julebord en morsom affære - ofte pinlig morsomt, men fortsatt morsomt - når dette skjer i ditt miljø og du er til stede.

Men andres julebord, derimot ... det er et helvete.

Det vrenger seg inne i meg når jeg ser en brautende, dresskledd guttegjeng i akevitt-rus komme valsende inn på et utested.

Julebord begynner jo gjerne tidlig på kvelden, og det er ikke akkurat mangel på alkohol. De som har vært på julebord er derfor alltid tre-fire hakk over alle andre når de kommer på byen.

Og i den tilstanden er man slitsom. Uansett. Man danser med hele kroppen uten noen hensyn til de rundt seg. Man skriker til sidemannen selv om musikken ikke er mye høyere enn på enhver kaffesjappe. I tillegg dulter man borti folk og søler.

Det er ikke et ukjent syn at en overivrig dude skal imponere og bestiller et halvt barskap for så å søle ut brorparten av innholdet på vei bort til kollegene sine.

Generelt er de fleste på julebord en gjeng med amatører. Julebord inneholder stort sett enten folk som ofte er ute eller folk som sjelden eller aldri er ute.

Det virker som mange av de sistnevnte bruker julebordet som sin sjanse til å drikke seg snydens uten at det skal få konsekvenser. Og den sjansen benytter de seg av, for å si det mildt. Ofte er det fryktelig flaut å se på.

De blir gjerne aller fullest, utrolig høylytte og sier de flaueste ting til folk de ikke burde si ting til. De blir på mange måter 18-åringer igjen.

Man har jo hørt historier om godt voksne mennesker som spyr utover langbordet og folk som er gift på hver sin kant som har seg med hverandre i nærmeste bøttekott. Alt av kutyme går på mange måter rett ut av vinduet.

Misforstå meg rett, jeg forstår jo at folk vil utnytte den kvelden i året der de får fri fra unger, ektefeller og det som er. Det er jo bra at de har det gøy, men man trenger ikke å ha styrtet fire akevitt-shots og tre glass med rødvin før klokken har passert 19.

Men jeg har som sagt et delt syn på dette. Jeg syns det bare er morsomt å se folk jeg sjelden drikker med bli ordentlig fulle. Da kan du lene deg tilbake og observere showet. Men når man møter disse overdrita juleborddeltakerne på byen, er det fryktelig slitsomt.  

For meg er altså julebordsesongen todelt. Å dra på byen i julebordsesongen, uten å være på julebord, kan ofte være en prøvelse. Da observerer du denne bøtteballeten med en haug av amatører og mennesker som er snydens ut av en annen verden. Når man selv er en del av kalaset, for eksempel i den brautende, akevitt-dunstende guttegjengen, så er det imidlertid ordentlig moro.

Derfor gleder jeg meg alltid til julebordsesongen, selv om det har sine negative sider. Man er garantert noen bra kvelder. Og jeg syns jo det viktig at man av og til tar en fest med de man ofte omgås med i andre settinger eller de man sjelden ser. Jeg syns det er kult at en slik tradisjon finnes i Norge. Men at det er en 50/50-affære, syns jeg ikke det noe tvil om.

Følg meg gjerne på Facebook her:

  

Like gøy hver gang.

A photo posted by Oscar Valle (@oscarvalleblogg) on

Én kommentar

Julebordsamatøren

21.11.2015 kl.17:53

Vi skal være glad til for at julebordene domineres av julebordsamatører. Jeg tror ikke samfunnet vårt hadde vært tjent med en skare av profesjonelle julebordsvankere. Hadde sikkert vært festlig da, å vært proff julbordsvanker. Gå på julebord som levebrød. Hver dag, året rundt!

Skriv en ny kommentar