hits

Den ubehagelige sannheten om utelivet, og hvorfor det ikke bør være sånn

29.06.2015 - 18:13 24 kommentarer

Utestedet Baroque mistet bevillingen. 

I dag kom nyheten om at et utested i Oslo er fratatt bevillingen på grunn av etnisk diskriminering. VG identifiserer utested som Baroque, som ligger ved Solli Plass.

De som har vært innom bloggen min en del, vet at jeg har vært på Baroque en og annen gang. Baroque var veldig populært da det åpnet, men det virker som interessen har dabbet noe av med tiden. For meg har det utviklet seg til et slags reservested, ettersom det sjelden er lang kø utenfor, men likevel omtrent alltid mye folk og bra med liv inne, noe som betyr at det er et fint alternativ sent på kvelden.

Baroque er det jeg vil karakterisere som en typisk nattklubb på Solli Plass. Det er lysekroner, flasker som blir lyst opp i baren, det er et avgrenset bordområde, DJ-en spiller for det meste en form for EDM-musikk, det er fullt av tidligere Paradise Hotel-deltakere, det er ofte innslag av underholdning (en som spiller fele, en som spruter flammer ut av munnen f.eks.), det er cover og du er nødt til å henge fra deg jakken.

Klientellet består for det meste av folk i starten/midten av tjueårene. Det er heller ikke til å legge skjul på at det hovedsakelig består av etnisk norske. Og nå har Baroque altså blitt stengt på grunn av diskriminering, etter de ved to anledninger er tatt i diskrimineringskontroll utført av Oslo kommune.

Det er mange grunner til å ikke slippe inn noen på et utested. Vedkommende kan være for full, for dårlig kledd, utestedet kan operere med en streng gjesteliste eller det kan være fullsatt - for å nevne noen grunner. Alle disse forklaringene - selv om sannhetsgehalten varierer - kan (motvillig) aksepteres.

Det som imidlertid ikke kan aksepteres, er å ikke slippe inn noen utelukkende på grunn av hudfarge. Det er feil, og det skal aldri skje. Og ut ifra hvordan kontrollen er blitt beskrevet, så er det nettopp det som har skjedd.

Baroque.

Kontrollen foregikk ved at to grupper i samme aldersgruppe og med samme klesstil kom til utestedet. Den ene gruppa slapp inn, mens den andre, som hadde annen etnisitet, ikke gjorde det. Den er tung å bortforklare, spesielt når det beviselig har skjedd to ganger.

At et utested har dresscode må man nesten bare akseptere. Hadde fem gutter med innvandrerbakgrunn dukket opp på et utested med hettegenser og noen slitne joggesko, skulle de ikke sluppet inn. Og det skulle heller ikke fem etnisk norske gutter gjort, hvis de troppet opp i tilsvarende antrekk.

Men i Baroques tilfelle, så var jo klesstilen tydeligvis akseptabel, ettersom de etnisk norske kom inn. Derfor er det fullt fortjent og helt rett at Baroque får en kraftig smekk på pungen (selv om Baroque uansett holder stengt i juli, slik at straffen på en uke uten bevilling ikke får noen økonomiske konsekvenser for dem).

Jeg vil imidlertid nevne noe. Dette er ikke et forsøk på å forsvare Baroque, men det er noe som jeg føler er en etablert - om enn noe usagt - sannhet om norsk uteliv.

Det er dette: Hvis et utested får et rykte om at det kun er ikke-etnisk-norske i lokalet, så er det stedet dødt. Hvis folk får det for seg at det er et overveldende flertall av mennesker med innvandrerbakgrunn på stedet, vil det ikke overleve på lang sikt. Da er det dessverre sånn at folk ikke drar dit. 

I løpet av de årene jeg har vært på byen, så er det noen steder som har fått et slikt stempel, som da innebærer at folk tror at godt over 60 prosent av de som kommer til å være der har innvandrerbakgrunn. Og de stedene har som oftest blitt borte i løpet av noen måneder, fordi folk holder seg unna. 

Det er selvfølgelig ikke sånn det skal være, men det er sånn det i stor grad er. Konkurransen i utelivsbransjen er knalltøff, og et slikt rykte er dessverre som oftest kroken på døra.

Jeg har ikke lyst til å spekulere i hvorfor det er sånn, men jeg vet at det ikke bør være sånn. Jeg vokste opp et sted med det man kan kalle et fargerikt felleskap. Jeg kjenner derfor mange med en annen etnisitet og kan med hånden på hjertet si at de er blant de mest hyggelige menneskene jeg kjenner.

Følg meg gjerne på Instagram og Twitter: Oscarvalleblogg

Hvis det er noen som påstår at det er de som lager mest bråk på byen, så er ikke det noe jeg kjenner meg igjen i overhodet. Jeg har observert en del slåsskamper på byen, og som oftest har de oppstått mellom etnisk norske. Spesielt på Solli Plass vil jeg påstå at de største idiotene er etnisk norske som har fått i seg for mye alkohol eller tatt andre ting de helst ikke burde tatt.

I det store og det hele er de menneskene med innvandrerbakgrunn jeg ser på byen ofte de med størst smil og best humør. Som alle andre er de på byen for å koble av og ha det gøy, og det er bare trist hvis de blir nektet inngang bare fordi foreldrene deres er født et annet sted enn Norge.

Jeg velger imidlertid å tro at de som jobber på Baroque ikke er rasister. Jeg tror de er redd for å få et rykte som et sted der det er flest folk som ikke er etnisk norske - noe som for så vidt er trist nok i seg selv.

Nå tror jeg det skal mye til for at et sted på Solli Plass får et slikt stempel, mye fordi jeg tviler på at veldig mange av de med innvandrerbakgrunn har et stort ønske å feste med klientellet på Solli Plass - som av de fleste oppfattes som bortskjemte pappagutter. Det er faktisk en mismatch der.

Men uansett om man er redd for å få et slikt stempel, må det finnes en bedre måte å unngå det enn å nekte tre pent kledde gutter inngang, bare fordi de har en annen etnisitet. Og jeg har faktisk tro på at klientellet på Baroque ikke er så trangsynte at de har noe imot at prosentandelen ikke-etnisk-norske øker noe.

For min del bryr det meg midt i ryggen om brorparten av de som er på utestedet har en annen etnisitet enn meg. Så lenge de er i godt humør og innstilt på å ha en god kveld, så betyr det ingenting hvor de er fra, hvordan de ser ut, hva de tror på eller hvilken legning de har.

 

 

24 kommentarer

Sajber

29.06.2015 kl.18:41

Ikke noe er som 100% etnisk norsk renhet for å holde liv i et utested ehh...

Primitivt.

realist

29.06.2015 kl.20:36

De som har hatt en blond kjæreste vet hvordan det er å møte på en pakistansk innvandrergjeng på byen. Ikke noe trivelig for å si det mildt.

Realistisk

29.06.2015 kl.21:19

Problemene med steder med høy innvandrer andel er følgende:

1:De plager damene,mye mer en etnisk norske. Derfor slutter damer og gå til steder med mye utlendinger. Ingen damer? Ingen karer. Stedet går konk..

2:De slåss MYE mer en etnisk norske,grensen for vold er mye lavere. Dette skremmer betalende kunder. stedet går konk..

3:De drikker veldig sjeldent alkohol,de kjøper en brus eller lignende og generer derfor ingen inntekt. (Men de er ofte glade i rusmidler av annen sort...) De tar altså "opp plassen" til betalende gjester. Som igjen fører til dårlig business og stedet går konk.

Det er en grunn til at mange vestkantsteder går bra år etter år. Nettopp pga de ikke slipper inn for mange innvandrere.

Sanningen svider.

Frelseren

29.06.2015 kl.22:03

Like barn leker best. Dette gjelder alle arenaer i livet. Jo likere klientellet på et utested er, jo bedre trives de aller fleste. Likhet her betyr samme kultur, lik bakgrunn, samme verdier, samme interesser, samme musikksmak, lik klesstil osv. Det betyr ikke nødvendigvis at alle trenger å ha samme hudfarge, men man må være totalt blottet for virkelighetsoppfatning om man benekter at etnisitet henger sterkt sammen (er korrelert) med bakgrunn, kultur, verdier, interesser osv. Derfor ønsker de fleste å være på et utested hvor de andre gjestene ser like ut som en selv -- det signaliserer at du er blant likemenn. Vi velger partnere som er like oss selv, vi ønsker å bo blant folk som er like oss selv, at våre bare skal gå på skole blant barn som er like våre barn. Hvorfor skulle dette være annerledes på et utested?

Tom

29.06.2015 kl.22:30

Mye av dette stammer fra sent på 80-tallet og tidlig på 90-tallet da kombinasjonen lettkledde jenter på vift og pakistanske unge menn helt uten erfaring eller kunnskap om hva de kom til, ga et kulturkrasj som førte til en rekke svært ubehagelige episoder for jentene (åpenlys tafsing osv).Det ble også mye voldsepisoder av det.

Også da ble påstander om rasisme tatt opp og dørvakter slapp etterhvert innvandrerguttene inn igjen, men dette førte også til alle utesteders største frykt, det kvinnelige klientellet forsvant og valgte andre steder der de fikk være i fred. Og da fulgte det mannlige klientellet naturlig nok etter.

For å unngå å havne i samme situasjon som utestedene som ble lagt ned, ble det en utbredt policy der fokuset lå på jentenes trivsel. Forsvinner den kvinnelige andelen fra et utested hjelper det lite å ha et genialt konsept.

Så kom 90-tallet gjengkultur ogsiden det var vanskelig å å finne et sted å komme inn for innvandrergutter så visste alle om det om noen fant et sted der de kom inn. Dit kom også folk fra gjengmiljøene blant innvandrerungdom som tross at de var i mindretall skapte mye voldsepisoder som skapte en ny runde med negativitet.

Hvor aktuelt det er i dag er jeg usikker på, men det er mange utesteder som er svært bevisste på hva slags klientell de har. De tar ikke sjansen

Maren Willassen

29.06.2015 kl.22:39

Ingen etnisk norske, hverken damer eller menn, gidder å gå på utesteder som er stappfulle av utlendinger. Dette skyldes erfaringer man har gjort seg.. Så kan folk selvfølgelig si at alle som har hatt dårlige erfaringer, er slemme rasister. Men faktum er vel heller noe annet. Jeg gidder i alle fall ikke gå på steder der det er mye utlendinger, da blir det bare trøbbel.

Lasse Tråsykkel

30.06.2015 kl.00:02

Du kaller dette innlegget en ubehaglig sannhet om utelivet. Da tåler du kanskje å høre en ubehagelig sannhet om klientellet, og da spesielt innvandrer klientellet. På utesteder hvor de slipper inn er de kjent for svært ubehagelig oppførsel spesielt overfor kvinner som kler seg for en kveld ute. De er klengete, tafsete, noen ganger har jeg sett de beføle bryster og skritt på dansegulvet og i barkø osv., de tar ikke nei for et svar, de er innpåslitne og generelt ubehagelige. De har også svært lav terskel for vold hvis en kjæreste eller andre forsøker å gripe inn. At det er mer vold blandt etnisk norkse er bare bullshit. De gangene jeg ser dritt på byen, så er det innvandrere 90% av gangene som står bak (svært ofte pakistanere...).

Det er den enkle og ubehagelig sannheten om innvandrere på utesteder. Du kan vri det til at det er rasisme at de ikke slipper inn på utesteder.

Et annet begrep som jeg tror er mer korrekt er realisme.

Hvis man ser litt objektivt på det, så er det bare tap for et utested å ikke slippe inn gjester. Hadde de oppført seg som andre gjester, så hadde de heller ikke bli nektet. Det er faktisk så enkelt.

Pakistaneres syn på vestlige kvinner burde ikke være ukjent for noen. Hvis de møter kvinner som ikke kler seg etter muslimske regler (burka, fotsigd vid kjole) så blir de betraktet som horer. Og horer kan man gjøre som man vil med .l Det er mentaliteten, og det er grunnen til at de ikke slipper inn. Det handler i bunn og grunn om helt normal folkeskikk - eller mangel på det....

Tamilsk gutt

30.06.2015 kl.01:05

Jeg er en tamilsk gutt som vokste opp i Norge og min vietnamesisk kompiss som også vokste opp i Norge ble diskriminert av Pakistanske dørvakter, fordi vi er UTLANDINGER.... Pakistaner og andre muslimske menn vet ikke hvordan å oppføre seg når de er ute.....

Bjarne B. Tjent

30.06.2015 kl.02:00

Den mest ubehagelige sannheten om norske utesteder er prisen på drikkevarene.

Trondandreass1

30.06.2015 kl.02:21

Man kan jo spørre seg om hvorfor de prostituerte nekter å ta "turer" med innvandrere?

Selv hevder de at det er fordi de blir voldtatt, slått og ranet alt for ofte av denne gruppen.

De prostituerte er i likhet med svært mange av utestedsdriverne, utlendinger selv.

Er det rasisme, eller rett og slett selvopplevd erfaring som er bakgrunnen?

Jada

30.06.2015 kl.08:02

Det er ikke bare på dette utestedet folk ikke vil menge seg med de som man fsktisk ikke liker. Det er en grunn til at folk flytter ut av Oslo og hvor mange skoleklasser nesten bare består av innvandrere. Det er en grunn til at så mange av de ikke får jobb, ingen gir dem jobb. Men det er jo ingen rasister i Norge, og alle er for innvandringspolitikken.

Barbarossa

30.06.2015 kl.08:10

Dersom innvandrere skal generaliserers slik, sålager norske Turister også mye kvalme spesiellt unge. kanskje alle Hoteller og ateserveringer bør sette opp skilter med *Norwegians Not Allowed*

Nina

30.06.2015 kl.09:32

Jeg og mine venninner unngår å være på utesteder med mange utlendinger av den enkle grunn av at de ikke lar oss være i fred på dansegulvet.

Nordmenn skal også være slitsomme på dansegulvet, men 90% av dem tar hintet når de blir avvist. Mens 90% av utlendingene tar ikke hintet. Så hvorfor betale for å komme inn på et sted der man hele kvelden må dytte bort slitsomme gutter?

Kanskje "feil" av meg å si det, men når de er edru og så frekke i tillegg, synes jeg faktisk det blir enda mer creepy når de egler seg innpå oss.

The Gee

30.06.2015 kl.09:59

Det forekommer stort sett hver fredag eller lørdag kveld at etnisk Norske gutte gjenger ikke kommer inn på utesteder. Hadde invandrerene stilt seg i kø først hadde dette kasnkje sett anderledes ut. Det går litt på miks av gutter og jenter på utestedet. Blir det for mange gutter inne sier de stopp og venter inn jenter.

Når Oslo Kommune går ut og gjør en slik "test" er jeg svært skeptisk til at gutta har kledd seg likt og oppført seg likt i køen!

worldofliz

30.06.2015 kl.10:14

At vi ikke blir ferdig med diskriminering av hvor en er fra, hvilken farge huden er, samme det vel, det som betyr noe er hvordan en er som person!

Per

30.06.2015 kl.10:59

Har drevet utested i mange år og har bare dårlig erfaring med å slippe inn innvandrere. De kjøper ingen ting, de ruser seg på alt annet enn hva vi har lov å selge, de sloss, de klikker og opptrer i gjeng og er truende overfor personal og gjester og snakker ikke norsk, de omsetter stoff, jenten skyr dem, ingen jenter = ingen gutter. Du ser aldri deres "egne damer" på byn for de får ikke lov. Ingen omsetning er det samme som ingen inntjening. Hvorfor kan de ikke lage sine egne steder hvor de kan sloss, ruse seg på hva det måtte være, omsette stoff, knipe hverandre i baken og ha sine gjengslosskaper ?? Politikerene er til de grader naive.

Kurt

30.06.2015 kl.12:59

Syntes det er minst like utrolig at myndighetene skal gå ut og bestemme at et utested skal slippe inn de og de menneskene.

Dette er et privat foretak.Om eieren ikke vil ha afrikanere der, må han få bestemme dette selv.Dette vris til å dreie seg om en ren hudfarge-sak, men det er tulleprat.Dette dreier seg ikke om hudfargen, men om lynnet på disse.

Jeg kan love dere alle at om en hvit mann forsøker å gå inn på et "afrikansk utested/klubb" så vil han bli påkrevet å gå.Utestedene må få bestemme selv hvem de vil slippe inn.De kan ha dårlige erfaringer med utlendinger, eller for den saks skyld mc-gjenger som er hvite i huden.Man bør kunne nekte begge grupper om man vil det.Skoleungdom har fks ofte ikke adgang i matbutikker i skoletiden.Hører man om diskriminering da?Nei.Aldri.Diskrimingering er noe som "kun" forekommer dersom den påstått diskriminerte har mørk hudfarge, er muslim og hyler høyest.

Dette er politisk korrekt tull.

Tom Petter

30.06.2015 kl.13:07

Oscar Valle, kan ta seg en bolle.

Du har en vanvittig naiv holdning.Les de andre kommentarene her inne.Hvem tror du har rett?Teoretikere i stat og kommune som ser rasister på hvert gatehjørne eller de som driver utesteder og de som besøker dem??

Det blir ikke bedre av at bloggere og andre "forståsegpåere" som egentlig ikke har filla peiling på det de skriver om skal drive å fyre oppunder.Rasisme er når noen blir diskriminert utelukkene pga at de har gal hudfarge eller kultur.Men når man ser på hvordan spesielt afrikanske og muslimske menn fra midtøsten oppfører seg på byens utesteder, så er det helt forstålig at noen utesteder nekter dem adgang.Er det sånn at man kan oppføre seg som man vil, bare fordi man er utlending i dette landet?

Rune

30.06.2015 kl.13:21

Oscar Valle er litt over 20 år, frekventerer rimelig blendahvite Solli Plass, og tror han har belegg for å uttale seg om bråk i Oslo's uteliv generelt..? De få stedene der du vanker er bare en parantes i Oslo Oscar. Vi som er en del eldre og har en bredere erfaring fra byens uteliv, vet at sannheten er en helt annen. Stedene som slipper inn en vesentlig del innvandrere (spesielt fra midt-østen og Afrika) opplever langt mer bråk, trusler, antasting av jenter, narkotikasalg / bruk etc, og sist men ikke minst, etnisk norske (de som bruker mest penger og gjør utestedet i stand til å overleve) forsvinner fort og kommer aldri tilbake. Dette er grunnen til at dørvakter mange steder har sine instrukser, akkurat som en del steder har 25 eller 28 års grense. Det er ikke får å stoppe heite 22 år gamle jenter fra å komme inn, men brautende 20 år gamle guttevalper som de best betalende kundene (menn i 30 årene) ikke orker å ha rundt seg eller ønsker å menge seg med. Så enkelt er det, selv om dette også er en form for diskriminering. Var det disse opplvde i døra på Baroque diskriminering? Selvsagt, men samtidig er meget forståelig type diskriminering. I utelivsbransjen så er du ene dagen HOT og den andre NOT, og da er det kroken på døra i løpet av kort tid. Jeg har selv frekventert mange utesteder i sentrum, som gikk konk kort tid etter at diverse grupperinger av utlendinger begynte å komme dit. Agressiv stemning, gjengmentalitet, antasting av jenter, vandalisme, blind vold, narkotikasalg etc ble normen, politiet måtte tilkalles hver eneste helg, og nordmenn fant seg kjapt andre steder å gå ut i stedet. Gjenger fra midt-østen feks som bevisst går etter å antaste eller banke opp hvite jenter og gutter sees jo dog ikke på som diskriminering og rasisme i vårt samfunn, utrolig nok. Er det bra at eiere og vakter på mange utesteder ser seg nødt til å kjøre en slik policy som Baroque nå ble avslørt for? Nei. Er det dog forståelig? Absolutt! det at folk er født med ulik hudfarge har jo her egentlig ingenting å si. Det er snakk om kultur, verdi og menneskesyn, og der er det jaggu meg mye der ute som overhodet ikke er kompatibelt dessverre.

André

30.06.2015 kl.14:11

Hadde eieren av dette utestedet sagt det som det virkelig er (slik som mange her beskriver det) fremfor å beklage seg, ville han blitt lynsjet i mediene. Men da måtte flere andre utestedeiere støttet han fremfor å tenke at nå blir de kvitt en konkurent. For neste gang er det kanskje deres tur, så det er viktig at utelivsnorge står opp mot disse muslimene som kun selger dop der inne og så vidt kjøper noe i baren selv.

Jeg har lite peiling på utelivsbransjen annen en det jeg ser selv som gjest, og det er at steder med mange utlendinger er ofte uhyggelige å være på. For dere som husker Jackson i Karl Johans gate, så ser man fort hvor utrivelig det kan bli. Jeg var på det stedet noen få ganger mens de holdt på, og HVER GANG jeg var der så jeg alltid noe bråk med diverse utlendinger. Og det er kun ett av mange eksempler på dette.

Laksen

30.06.2015 kl.14:59

Lurer på når venstresidens korrekte riddere skal lære seg at sannheten om "integrering" og "rasisme" ikke er den man leser om i sosialistiske aviser som Dagbladet/Aftenposten?

Utestedene er jo nødt til å sile vekk slike, de kan ikke oppføre seg som folk!De er ikke vant til å gå ut i sine hjemland, der kvinnene skal holde seg hjemme mens gutta går på byen.Ikke drikker dem så mye heller, så inntjeningen er heller ikke der.

Hvorfor skal et utested stenges med tvang fordi de nekter innvandrere å komme inn?Hvorfor har vi et system i Norge som totalt feiler å se alle problemene innvandrere lager og velter over på alle oss andre?Hvorfor skal systemet beskytte drittsekkene og straffe de som bidrar til noe?

Som en annen skriver her, ingen snakker om disktriminering når et utested har fks en 27 års grense for å komme inn.I min verden er det ingen forskjell mellom å nekte en 26 åring å komme inn der fordi han er for ung og det å nekte innvandrere adgang fordi man VET at de bare tar opp plass, plager jentene og ikke legger igjen penger.

Norge og vesten har helt mistet sin identitet, og alt som teller nå er å skrike om rasisme og slett ikke ta noe hensyn til de virkelige ÅRSAKENE til at dette blir som det blir.

Om jeg eide en hønsegård, slapp jeg for pokker ikke inn reven frivillig.

Et utested er avhengig av å tjene penger og de pengene vil ikke komme dersom et utested får et rykte for å være et sted med mange innvandrere.Da forsvinner de BETALENE kundene et annet sted.Lurer på om kommune og stat er villige til å betale utestedet pengene de taper på dette?

nord

30.06.2015 kl.17:30

har dere sett oss nordmen selv i syden og lingnende. bare kaos oftest;)

Jerena

02.07.2015 kl.18:04

Enig med Nina! Er ikke noe særlig glad i å vanke rundt innpåslitne gutter, ei heller å bli frastjålet mobilen gang på gang...Er ganske sikker på at det er de som gjør det

Han her

07.07.2015 kl.01:03

Eyy, på tide med nytt innlegg snart? Digger bloggen, mye bra lesning :)

Skriv en ny kommentar