hits

17. mai - den beste dagen i året

16.05.2015 - 14:43 2 kommentarer

Alle er i godt humør og klare for å gjøre dagen bra på 17. mai. (Foto: Skjermdump Youtube)

Nå er den her snart. Norges nasjonaldag, som også er vårens største og beste festdag.

Jeg legger ikke skjul på det: Jeg elsker 17. mai. Etter min mening er det den beste dagen i året. Det er det flere grunner til.

Man kan trygt si at mitt forhold til 17. mai har forandret seg en god del opp gjennom årene, slik det sikkert har gjort for mange andre også. Fra å syns det var spennende å være med foreldrene til byen, gå i tog og samle russekort, til å ha det gøy med leker og venner på lokale skolegården, før dagen ble et kjedelig pliktløp i store deler av tenårene.

I tjueårene har imidlertid 17. mai fått et nytt liv. Nå er det antakeligvis den enkeltdagen i året jeg ser mest fram til. Den største grunnen til at 17. mai er så bra, er at alle er i så godt humør. Alle går rundt med et smil om munnen, klare til å ha det gøy, møte bekjente og feire Norge i rødt, hvitt og blått. Og måten man feirer, er med en stor fest, som starter tidlig på morgen og avslutter når man ikke orker mer.

Følg meg gjerne på Instagram: oscarvalleblogg

Det er imidlertid mulig måten unge mennesker feirer 17. mai i Oslo er annerledes fra resten av landet. Jeg snakket en gang med en jeg kjenner fra Kristiansand, og han skjønte ikke hvorfor jeg gledet meg så mye til 17. mai. Det var jo bare en dag man vandret rundt i byen og dyttet i seg pølser og is, mente han. Sånn er det definitivt ikke i Oslo.

For meg og mine likesinnede, som det er mange av, så følger et ganske klart opplegg på 17. mai - i hvert fall på dagtid. Og da går det unna. Alle i Oslo feirer jo ikke slik. Mange foretrekker kanskje en noe roligere markering, og det må de selvfølgelig få lov til. Men for veldig mange utspiller dagen seg som dette.

Det starter med champagnefrokost. Der møter man gode venner, får i seg litt mat og en god del drikke. Og til tross for at opplegget har et veldig douche navn, er det en perfekt start på dagen, og det gjør at de aller fleste kommer i god form. 

Det skjer noe med nordmenn når de drikker på dagtid. Det virker som at siden det skjer så sjelden, så vil man gjøre det meste ut av det. Derfor blir alle så glade og man er innstilt på å gjøre denne dagen best mulig. I tillegg har alle pyntet seg så godt man kan, og det er en av få dager folk kan bruke bunaden sin.

Apropos bunad, som jeg nevnte her: Jenter i bunad er helt overlegent. Jeg vet egentlig ikke hvorfor, drakten er jo i utgangspunktet ikke veldig flatterende. Det er flere lag, slik at formene blir litt gjemt. Skoene er lave, noe de fleste er klar over at jeg ikke er veldig fan av. Men likevel er jenter i bunad utrolig sjarmerende.

Antakeligvis er grunnen at det på mange måter kombinerer det gamle og tradisjonelle med det moderne. Bunaden vekker jo tilhørigheten og nasjonalfølelsen så det synger etter. Og når man kombinerer det med en jente som er på din alder, som er moderne sminket og utstyrt med et glass i hånden og smil rundt munnen, så blir den kombinasjonen helt nydelig.

Etter champagnefrokosten bærer det til sentrum, og da har man vel egentlig tre valg hvis man er ute etter fest: Solli Plass, Tjuvholmen eller Lekter'n. På Solli Plass er det mest liv og fest, Tjuvholmen er litt roligere, mens Lekter'n kan man vel si er en slags blanding.

Som alltid anbefaler jeg å komme seg relativt tidlig dit man velger å dra. Spesielt på Solli Plass og Lekter'n kan det bli lange køer. Og selv om jeg digger 17. mai, så hater jeg fortsatt kø. Så derfor kutter jeg heller frokosten litt tidligere slik at jeg slipper å kaste bort mye tid på å komme inn et sted.

Følg meg gjerne på Twitter her!

Men når man har kommet seg dit man skal, så fortsetter festen. Uansett hvor man drar møter man bøttevis med kjentfolk, som alle er i godt humør og innstilt på å ha det så gøy de kan. Og det er altså det som gjør at jeg elsker 17. mai. Det er så god stemning. Folk er pyntet til fingerspissene og det er smil, latter og folk som klemmer og skåler så langt øyet kan se. 17. mai er unikt i verden, og det vet nordmenn. Derfor vil vi utnytte den så godt vi kan og ha det så gøy som mulig. Det er en innstilling jeg liker.

Hva man gjør når klokka nærmer seg fem-seks, er ikke like lett å planlegge. Man må jo få i seg litt mat, men hvordan man gjør det og hva man gjør etterpå er aldri godt å si. Om man velger å dra hjem og si at nok er nok eller om man fortsetter festen til langt på natt, kommer veldig an på dagsformen. Det er ikke til å legge skjul på at den beste delen av 17. mai er på dagtid, selv om fortsettelsen også kan bli minneverdig om man klarer å holde ut.

Uansett hvordan dagen ender opp i år, så er jeg sikker på at jeg kommer til å nyte 17. mai. Gode venner, god mat og drikke og finpyntede mennesker i strålende humør. For meg blir det omtrent ikke bedre. Jeg bare håper inderlig at det ikke blir regn. 

En annen grunn til at jeg alltid ser fram til 17. mai, er at det på mange måter kickstarter våren. Det er det første av mange gode ting som skal skje de neste månedene: 

 

2 kommentarer

Alf Oddfinn

17.05.2015 kl.08:51

17 mai minner meg på "frihet, demokrati å felleskap på en nasjon som har kjempet og slitt for ett lite land langt mot nord🇳🇴🇳🇴🇳🇴

Harald

17.05.2015 kl.08:56

Dette var koslig lesing over frokosten. Nå fikk jeg veldig lyst på champagne, men jeg har ikke champagne. Men men, Hipp hipp!

Skriv en ny kommentar