hits

Å kjøpe bord for 5000 kroner - er det virkelig så ille?

25.04.2015 - 16:00 8 kommentarerDebatten dukker opp med jevne mellomrom. En eller annen avis skriver om norske ungdommers oppførsel på byen og hvordan visse unge mennesker tilsynelatende kaster penger rundt seg. Avisene nevner ungdommer som gladelig betaler 5000 kroner for å reservere et bord på et utested, og da går folk i kommentarfeltet bananas.

Nå som det nærmer seg 17. mai, kommer nok debatten opp igjen. Det blir fortalt om ungdommer som står på venteliste for å betale 10.000 kroner for et bord på Solli Plass, og mange syns dette er helt spinnvilt.

Men er det virkelig så ille? I mine øyne er det ikke det. Jeg er enig at det høres mye ut å punge ut mange tusenlapper for å få sitte ved et bord under en bytur, men så enkelt er det jo ikke. Jeg mistenker at de som kritiserer det mest ikke helt vet hva de snakker om.

Det er nemlig mye som følger med når man kjøper et bord som bidrar til at det er verdt pengene.

Et bord på et utested i Norge koster vanligvis 5000 kroner. Du får også bord til 10.000, 2500 eller for 1000 kroner per person - avhengig av størrelse og plassering på bordet.

Jeg kan gå gjennom hva det innebærer å kjøpe et bord. For det første, så slipper du å stå i kø. I stedet er det en som henter og geleider dere til bordet. For meg, som hater å stå i kø, er akkurat det nesten verdt pengene i seg selv. Det er rimelig deilig å bare kunne gå rett inn døra når køen utenfor er femti meter lang. Og hvis utestedet har cover, så er det naturligvis inkludert i summen du betaler for bordet. 

Følg meg gjerne på Instagram: oscarvalleblogg

Når man har kommet inn, så har man et bord som er reservert for deg og vennene dine den aktuelle kvelden. Og når du kjøper bord med vennene dine, så blir det egentlig ikke så dyrt. Når man er en gjeng som går sammen om å kjøpe bord, så deler man jo på regningen. Det er ikke sånn at man betaler 5000 kroner hver for å ha et bord, i hvert fall ikke i normale kompisgjenger. Er man for eksempel 6-8 stykker som er ute, er det jo null stress å betale 5000 kroner.

Uansett, dette bordet befinner seg gjerne på en forhøyning eller på et annet avgrenset område på utestedet, slik at andre ikke skal komme inn dit.

Og akkurat det fører til neste argument for å kjøpe bord. Hvis man er på et populært utested, vet alle at det fort kan bli veldig fullt. Det går nesten ikke an å bevege seg på dansegulvet, man må praktisk talt brøyte seg fram hvis man skal flytte på seg og det hele er egentlig ganske klaustrofobisk.

Da skal du ikke kimse av hvor deilig det er å bare kunne vandre bort til bordet ditt der du kan kose deg uten å bli skumpet til hvert minutt. Du får faktisk en overraskende god følelse når du ser utover en folkemengde som må kjempe seg til hver centimeter, mens du i teorien kan ta en serie med utfall hvis du er keen på det.

I tillegg fungerer bordet som et samlingspunkt. Når man er på byen pleier man jo gjerne å bli spredd når alkoholnivået når et visst punkt. Plutselig står man der alene, og da må man gjerne saumfare utestedet flere ganger eller skrike inn i telefonen for å finne de man kom med. Det trenger man ikke når man har kjøpt bord fordi man vet at det mest sannsynlig vil være kjentfolk på bordet ditt. Det blir jo sjelden til at du sitter ved bordet hele kvelden, men hvis du mister kompisen din når du er ute på en runde, så kan du alltid gå tilbake til bordet, så vil du finne noen du kjenner.

I tillegg er det ikke til å legge skjul på at det ikke akkurat skader å ha bord hvis du er ute etter å sjekke damer. Man får gjerne mer oppmerksomhet når man har kjøpt bord - en oppmerksomhet mange gutter forståelig nok liker. Men den oppmerksomheten kommer ikke nødvendigvis bare fra jenter. Det er mange som liker at folk ser opp mot bordene med misunnelse i blikket. Og at folk blir nektet adgang av vakten som passer på området du sitter på.

Men selv om bordet er reservert til deg og vennene dine, så er det lov å invitere damer til området. Såpass har utestedene skjønt. Det er veldig greit å vite at man har et sted man kan ta med en dame slik at man kan snakke under litt mer behagelige omstendigheter. Man skal imidlertid være forsiktig med hvilke damer man inviterer til bordet - noe jeg skriver litt om her, men også skal utdype i et senere innlegg.

Noe annet jeg skal utdype i et senere innlegg er at man fortsatt må oppføre seg. Noen blir helt stormannsgale og tror de er kongene av utestedet fordi de har klart å bruke litt penger på et bord. Det blir feil (se også Instagram-bildet nederst).

Men tilbake til fordelene ved å ha bord. Det er også ganske komfortabelt når man skal skaffe seg drikke. Når man har bord pleier man gjerne å ha en egen kelner - eller vertinne liker de kanskje å bli kalt. Det er uansett personer som sørger for at du får det du skal ha, uten at du slipper å gå i baren. Det er deilig. Tidlig på kvelden er det jo gjerne minst to bølger med mennesker som står i baren, men hvis man har bord kan man altså lene seg tilbake mens en ansatt ved utestedet henter det du har bestilt. Og det er ofte snakk om mye drikke.

Det er nemlig sånn at hvis man har betalt for et bord får man også drikke for den summen man har betalt. Det er kanskje det viktigste poenget som blir glemt av de som kritiserer det å kjøpe bord. Det er ikke sånn at man betaler 5000 kun for å ha et sted å sitte.

Har man kjøpt et bord for 5000, så får man drikke for 5000. Har man kjøpt et bord for 10.000, så får man drikke for 10.000. Og da kan du velge om du vil ha det i drinker, champagne, øl eller hva du måtte foretrekke. Så hvis man da gjør litt kloke valg - altså ikke bestiller en sjampis til 5000, noe som er totalt bortkastede penger og ofte bare ser griseharry ut - så får man mye drikke i løpet av kvelden.

Dermed blir heller ikke kvelden nødvendigvis veldig mye dyrere enn den vanligvis ville ha blitt. Dette kommer an på prisene på utestedet, men hvis man for eksempel er fem stykker, så får man rundt 40 drinker for 5000 kroner. Det er åtte drinker på hver.

Da trenger du i teorien ikke å bruke mer penger den kvelden enn den tusenlappen du har betalt for bordet. Er man flere som har betalt for bordet, så blir det mindre drikke på hver, men da har man jo også betalt mindre for bordet og kan ta seg råd til en ny runde med drikke hvis det skulle bli nødvendig.

Når man tenker på avgjørelsen om å kjøpe bord, så må man jo sammenligne det med en vanlig bytur. Og da pleier de aller, aller fleste å blåse av noen hundrelapper - kanskje bortsett fra disse håpløse damene. Poenget er at hvis man tar litt smarte valg når man bestiller drikke, så trenger ikke byturen å bli veldig mye dyrere enn hvis man ikke har bord.

I tillegg slipper man altså køen, man slipper å gå i baren, man slipper unna folkemengden hvis utestedet blir veldig fullt, man har et samlingspunkt og man har en fordel hvis det er damer man er ute etter.

Alt dette gjør at jeg mener det ikke er ille å betale litt ekstra for et bord på et utested.

Nei, det er aldri en nødvendighet. Ja, det er luksus. Men noen ganger har man lyst til å gjøre litt ekstra ut av en kveld. Det er ikke ofte jeg og kompisene mine kjøper oss bord, men det hender - spesielt hvis det er en markering av et slag, slik at vi har lyst til å gjøre kvelden minneverdig.

Så kan man naturligvis argumentere for at man heller burde spare pengene eller gjøre noe annet fornuftig med dem - og det er selvfølgelig helt riktig. Men for å komme seg gjennom livet med vettet i behold, må man av og til unne seg ting, koble av litt og kose seg. Og for mange gjøres det ved å ta en bytur.

Og hvis man av og til ønsker å øke kvaliteten på byturen betraktelig ved å betale noen hundrelapper mer enn man pleier, syns jeg folk skal få lov til å gjøre det uten å bli kritisert.  

 

 

Dette kan være greit å vite for mange 🍸🍹.

A photo posted by Oscar Valle (@oscarvalleblogg) onApr 25, 2015 at 6:54am PDT

Følg

Lik meg gjerne på Facebook her!

 

8 kommentarer

Tom

25.04.2015 kl.16:49

Gratis å stå i baren :)

egil

25.04.2015 kl.17:05

Har du doktorgrad i matematikk? Jeg tror aldri jeg har lest en mer overbevisende argumentasjon for å kjøpe bord. Du har jammen forstått hva livet dreier seg om, nemlig å kjøpe bord. Det kommer til å få det godt her i livet, og jeg håper du får mange gode år og bord

Hengekølla

25.04.2015 kl.17:09

Det det var jeg faktisk ikke klar over. Har aldri brydd meg om folk kjøper bord eller ikke, men nå vil jeg gjøre det selv. Bruker alltid rundt 1000 kr uansett.

Råger

26.04.2015 kl.07:02

Herregud det her er det dummeste jeg har lest. "En normal kompisgjeng" høres ut som en flokk pappagutter spør du meg! Normale folk kjøper øl på normale steder, hvor folk er folk (ikke rumenere, men ekte hardarbeidende folk).

Tom

26.04.2015 kl.09:04

Slike bord er noe av det mest harry jeg vet om. Harry og veldig vestkant:) Personlig synes jeg det er dritflaut med sånne VIP-bord og da spesielt om de er plassert slik at man skiller seg ut i forhold til resten av klientellet. På den annen side, akkurat til 17. Mai eller til en kompis sin bursdag for eksempel kunne jeg muligens gjort et unntak.

Og om du skal på Solli Plass på 17. Mai, vet jeg hvor voldsomt med mennesker det kommer til å bli, så da ville man faktisk kjøpt seg store fordeler i alle fall akkurat den dagen. Er det La Belle Sole du skal på, så tilhører du nok heller ikke en klikk som synes slikt er harry heller:)

thomas

26.04.2015 kl.09:21

Vi store gutta får bord gratis.

Kaare Haugerud

26.04.2015 kl.09:29

De som "kjøper" bord har muligens så små baller at de har dem i lommeboka!

Trym

26.04.2015 kl.14:54

Å kompensere med VIP bord fordi man har liten pikk er Harry. Og de damene som faller for det er enten tjukke i huet, eller golddiggere. Kos deg med Harry-bordet ditt du tassen.

Skriv en ny kommentar