hits

«Min» skala vs «Perfect ten»-skalaen

09.03.2015 - 15:54 12 kommentarer

Cheryl og Miranda Kerr. I mine øyne to soleklare 10-ere, på «Perfect ten»-skalaen.

Man kan si mye om utelivet i Norge, men det er liten tvil om at vi er velsignet med et rimelig grisebra damenivå. Damene i Norge er oppe og hakker med de beste i verden, og det er ekstremt sjelden at man går inn på et utested uten at det er minst en 8-er i lokalet.

Det er ikke til å legge skjul på at gutter bruker mye tid på å diskutere damer, spesielt på byen. Jeg liker å komme tidlig til utestedet, og når man da står med gutta og beskuer lokalet snakkes det ofte om damene som har kommet. Sånn er vi skrudd sammen.

Og ja, det hender gutter setter karakterer på damer. Det er ikke sånn at vi står der og sier «hun er en 5-er. Hun en 7-er. 4-er. 6-er» til alle damer som går forbi. Det er heller ikke sånn at vi setter oss ned en kveld og rangerer alle damer vi vet om.

Det gjøres ikke om alle damer, men av og til - i visse settinger - gjøres det. For eksempel tidlig på kvelden under en bytur. Da kan man høre ting som «Har du sett hun 10-ern som står i baren?» eller andre lignende kommentarer.

Det gjøres også ofte hvis man skal beskrive en dame. Hvis man prøver å gjøre det ved å fortelle om hårfargen, ansiktstrekk, høyde og så videre, kan det nemlig være vanskelig å få et inntrykk av hvilket nivå det var på dama. Men hvis man sier «Hun var nok en 7-er. Antakeligvis nærmere 6 enn 8» så vil de aller fleste gutter ha en oppfatning av hva slags jente dette var. Det brukes altså først og fremst som en rask og effektiv måte å indikere hvordan en jente så ut.

Følg meg på Instagram: Oscarvalleblogg

Noen vil sikkert mene at det ikke er helt pent å sette karakter på damer, men det gjøres. Det kommer det heller ikke til å bli en slutt på. Og jenter diskuterer jo gutter opp og ned, de også. Det må du ikke lure på. Så istedenfor å oppfordre gutter til å slutte med å sette karakterer - som ville vært bortkastet tid - så vil jeg heller gjøre jenter oppmerksomme på en viktig forskjell.

Det som nemlig er litt spesielt, er at gutter kan være enormt pirkete. Det gjelder spesielt ukjente, gjerne litt uoppnåelige damer. Ser man en sykt fin dame på et utested, kan noen si «Hun var en klink 10-er» mens en annen sier «Nja, så du føflekken hun hadde på panna? Den trekker ned». Greia er at gutter kan diskutere hver minste detalj, men det betyr ikke at man ikke hadde «tatt» jenta uansett.

«Tatt» er her et relativt løst begrep. Det kan bety snakke med, kline med, ha sex med, bli sammen med, gifte deg meg - alt ettersom. Altså, en kompisgjeng kan se Victoria's Secret Fashion Show og pirke på de fleste detaljer, men selvfølgelig hadde man «tatt» samtlige. Er det en supermodell som sjekker deg opp, så sier du ikke nei fordi hun har litt større ører enn det du foretrekker.

Det er derfor jeg er av den klare formening om at gutter har to skaler: «Min» skala og «Perfect ten»-skalaen. Sistnevnte handler om kjendiser eller andre tilsynelatende uoppnåelig damer. Det kan for eksempel være den jentegjengen på byen der alle ser bra ut og som alle gutter snur seg etter. Likevel kan man altså stå og påpeke ting man ikke syns er helt bra, selv om man jo ville prist seg lykkelig om hvilken som helst av dem hadde vist interesse.

Poenget er at dette handler om fantasier. Man mener ikke noe vondt med det, fordi det skal så mye til at det blir aktuelt at det skjer noe med den dama.

«Min» skala, derimot, gjelder de damene det er mer sannsynlig at det kan skje noe med. Det kan være dama bak kassa på Rimi, en i klassen din eller på jobben din - altså en helt «vanlig» dame. Her sitter gjerne toppkarakterene litt løsere. En gutt kan fort si at en «vanlig» jente er en 9-er. Men sammenlignet med de aller diggeste i verden, altså på «perfect ten»-skalaen, er hun kanskje bare en 6-er.

Det er derfor en superkjendis med millioner av fans og Gunn fra Toten kan ha samme karakter. De driver liksom ikke med samme idrett.

Så hvis du er en jente og hører en gutt omtale en kjendisdame - som du anser som veldig pen - som en 7-er, så ikke tenk spesielt over det. Føl heller ikke noe press på grunn av det. Den 7-eren er på fantasi-skalaen, og bør derfor ikke tas seriøst.

Følg meg på Twitter her!

Når det gjelder «Min» skala, så er det heller ikke bare utseendet som har betydning. Jeg kan prøve å forklare dette nærmere med et eksempel. En kollega fikk en gang et spørsmål av en annen mannlig kollega om hvem som var de to diggeste damene i verden. Og en av de to jentene han da listet opp var dama hans. Altså, hans egen kjæreste.

Jo, seriøst.

Med all mulig respekt - jeg har ikke sett dama hans engang - men hvis ikke hun er på nivå med Cheryl Cole og Miranda Kerr, er hun ikke topp to i verden.

Men greia er jo at hun er en 10-er i hans øyne. Alt ved henne gjør at hun topper hans skala. For selv om det kanskje ikke virker sånn på det jeg hittil har skrevet, så er gutter opptatt av personlighet.

Hvis en dame viser seg å være kul, snill, smart - og alt det andre man ser etter - så stiger hun veldig raskt på skalaen. Det betyr også at en pen dame som man i utgangspunktet rangerte veldig høyt, kjapt synker på skalaen hvis hun viser seg å være en drittkjerring.

Det skal også sies at når man skjønner at dette er en dame man vil bruke tid på eller hvis det er en dame man kjenner godt, så snakker man ikke om karakterer lenger. Rangering er bare en overfladisk og litt mannssjåvinistisk måte å gi en indikasjon på hva man syns om utseendet til en dame man nettopp har sett eller møtt. Det er i bunn og grunn garderobeprat og guttesnakk, og bør altså ikke tas seriøst.

Men, ja, gutter setter av og til karakterer på damer. Vi mener ikke noe vondt med det. Damer er fantastiske. Men det er sånn vi er skrudd sammen.

Og gutter kommer alltid til å diskutere damer. Men når vi gjør det, så kan det være en fordel å presisere om det er «Min» skala eller «Perfect ten»-skalaen det er snakk om. 

Følg meg gjerne på Facebook!

 

12 kommentarer

Val

09.03.2015 kl.20:32

Jeg kan være enig med at Cheryl Cole er en 10er. Men ikke Miranda Kerr hun er maks en 7er

basse boop

09.03.2015 kl.21:04

En smule rasistisk og intetsigende å hevde at miss Cole og miss Kerr er VERDENS to fineste damer, syns du ikke? Så det du egentlig sier er at alle damer av andre etnisiteter ikke har sjans i samme selskap.

Skal du prøve å fremstå som objektiv og en smule nyansert, burde du kanskje lært deg å formulert def berre, syns du ikke?

Lagertha

09.03.2015 kl.21:38

Det beste er å være stygg dame så slipper man å bli et trofe!

Og vedrørende rasistisk: jeg rangerer heller ikke mørkhudete da jeg ikke faller for de! Man kan da ikke kalle det rasistisk så lenge man ikke sier at de er mindre verdt mm. Tåpelig å komme med en slik kommentar.

Vidar Andersen

09.03.2015 kl.23:04

Hei Oscar,

takk for mange hyggelige innlegg på bloggen!

Mye sant i det du skriver.

Du skriver mye interessant om ulike temaer, men det er et tema som jeg gjerne skulle hørt dine synspunkter om:

Det er den berømte vennefelle-problematikken, også kjent som "friendzone".

Hvordan kan en gutt unngå å falle i denne når han blir

kjent med jentene? Har du noen innspill?

Helge

10.03.2015 kl.05:35

Et fascinerende blikk inn i dumskapen.

Mr Mister

10.03.2015 kl.08:45

ROTFL - kommentaren til Helge! :D

Oscar Valle

10.03.2015 kl.14:10

basse boop: Eh, hæ? Det finnes ikke noe rasistisk i å mene at to damer ser bra ut. Skjønner ikke hvordan du klarer å trekke den konklusjonen.

Oscar Valle

10.03.2015 kl.14:24

Vidar Andersen: Hei, og takk! Akkurat den problemstillingen har jeg ærlig talt ikke tenkt altfor mye på. Men vil tro det går mye ut på det samme som ellers når det gjelder damer. Mine innspill vil derfor være å ikke framstå som for interessert og desperat. Ikke gjør alt dama ber deg om, og sørg for å framstå som en type med litt alternativer.

Greia er jo at damer også liker å jobbe litt, så hvis de merker at de har all makt og overtak over deg, så vil de ikke være interessert. Ellers handler det vel om å flørte når man har mulighet, og sørge for å av og til snakke om temaer som gjør at hun tenker på deg i et annet lys enn vennskap.

Det var det jeg kom på i farten, så kan det jo hende at det kommer et lengre innlegg om det senere.

Rune

10.03.2015 kl.14:31

Nettavisen burde skamme seg for å promotere slikt enormt fjas som denne bloggen.

Jerena

13.03.2015 kl.14:36

Jeg synes det er interessant å lese slike blogginnlegg, og det synes vel tusen andre også som klikker seg inn på bloggen din :)

Thomas

19.05.2015 kl.21:20

"Men hvis man sier «Hun var nok en 7-er. Antakeligvis nærmere 6 enn 8» så vil de aller fleste gutter ha en oppfatning av hva slags jente dette var."

Egentlig ikke. Du tegner etter bedre bilde av skalaen utover i innlegget, men dette eksemplet gir kun mening for den som har sagt det. Det fins ingen universell forståelse av hvordan skalaen fungerer.

Selv om jeg personlig synes at skalaen er helt idiotisk, for det er nesten umulig (og unødvendig) å kvantifisere hvor tiltrukket du er av en person.

Elise

26.07.2015 kl.05:01

Jeg ville iallefall aldri hatt noe å gjøre med en fyr jeg vet plasserer jenter og kvinner på en skala. Kult å vite at man var en 3er på skalaen til kjæresten, men så var man så snill og morsom at man ble en 8er! WOOho. Har man så stort behov for å prate om damer (som er MENNESKER, ikke OBJEKT) hele tiden og bedømme deres utseende opp og ned så vil jeg si man er umoden, uerfaren m.m. Folk med vett i hodet driver vel ikke på sånn?

Skriv en ny kommentar